Általános szoftver ismeretek
  A polimorfizmusról általában

Hétköznapi mintapéldák a polimorfizmusraAutó: Amikor a motor jelzést kap gyorsításra, vezérlő elektronikájának típusától függően nagyon különbözőképpen reagálhat a jelre: A lényeg az, hogy a parancs mindig ugyanaz, de a végrehajtás módja a műveletet ténylegesen elvégző egység fajtájától függően más és más - és a parancs kiadójának ezzel nem kell törődnie.

Lift: Amikor beszállunk a földszinten a liftbe és megnyomjuk a negyedik emelet gombját, nem mindig ugyanaz történik. Ha például memóriával rendelkezik az elektronika, akkor csak megjegyzi kérésünket és amennyiben valaki már korábban megnyomta a második emelet gombját, akkor a lift először ott fog megállni; régebbi típusok viszont ilyesmit nem tudnak. Itt is ugyanaz a parancs és itt is a parancsot fogadó objektum típusától függ a végrehajtás módja.

Számítógép: Amikor egy fájl nevére rákattintunk, elindul egy alkalmazás és betölti a fájlt. A parancs mindig ugyanaz (kattintás), viszont a fájl típusától függ, hogy mi történik: egy adatbáziskezelő vagy éppen egy szövegszerkesztő fog elindulni.

Kutya: A 'Mard el!' parancsra egészen másképpen reagál egy pincsi és egy pitbull. Ráadásul a reakció még az elmarandó objektum típusától és paramétereitől is erősen függ; ha az illető objektum például egy oroszlán, akkor lényegesen egységesebb viselkedési mintát mutatnak pincsik és pitbullok, mint mondjuk egy kecske esetében.


A polimorfizmusról általában
  Általános szoftver ismeretek